• Lupii Romaniei in mijlocul unui conflict  La sfârșitul anilor 1960 doar aproximativ 1500 de lupi au supraviețuit în toată România, cauza recompensei puse pe capetele lor în timpul regimului comunist, Ovidiu Ionescu spune: "Ei au fost împușcați la vedere, otrăviți și puii uciși. Un vânător putea câștigă salariul pe o lună prin uciderea unui lup în acele zile.." Din fericire, pădurile virgine și greu accesibile au oferit lupilor și altor prădători refugii de unde s-ar putea repopula habitatele goale pe cont propriu, fără a se elabora programe de reintroducere, tipice în America de Nord.

  Lupii Romaniei În mijlocul unui conflict.
  Munții Carpați ultimul sanctuar din Europa pentru lupii sălbatici, animale din ce în ce mai apreciate ca obiective turistice, dar încă obiectul unei persecuții vechi.

  Munții Carpați, cu vârfuri de păduri, se unduiesc îmbrăcați într-un orizont moale, albăstrui, alcătuiesc în Europa cel mai mare lanț muntos ce traversează opt frontiere internaționale. Lanțul Carpatin are cea mai mare întindere și cel mai impresionant relief pe teritoriul României , acolo unde în ciuda conflictelor cu fermierii și păstorii, trăiește cea mai mare populație de lupi gri din Europa, împărțind habitatul cu ursul brun, râsul și mistrețul. Populația lupilor din România este de cel puțin 2500 de exemplare, și probabil aproape de 4000 de exemplare.

  Lupii gri din România sunt bestii impresionante. Deși mai mici decât verișorii lor din nordul Rusiei, ei încă mai pot măsura până la 1.4 metri lungime și cântăresc aproximativ 60 de kilograme. "România este unica în Europa, în care avem un număr mare de carnivori, mai mult decât în orice altă țară în afara Rusiei", spune Ovidiu Ionescu, un biolog și silvicultor din România. Procentajul populației de lupi din totalul Europei reprezinta aproximativ 30 la sută . România găzduiește, de asemenea, cea mai mare populație din Europa de urși bruni, aproximativ 5.500 animale, precum și râs cu 1200 exemplare.

  Aceste populații sănătoase de carnivori oferă atât oportunități cat și probleme pentru silvicultori și biologi. Biologul Christoph Promberger, un promotor al proiectului "Carnivorele mari din Carpați" și un program gestionat de World Wildlife Fund din Munchen, cred că lupul ar putea fi o atracție turistică. "Acesta este ultimul loc în Europa, unde puteți vedea prădătorii mari, în mod regulat, inclusiv lupi", spune el. "Ei au început să atragă în ecoturism și alte persoane care doresc o experiență cu animale sălbatice." Pe de altă parte, România are o veche tradiție de sacrificare a lupilor, pentru a proteja animalele, o practică care continuă, dar este în scădere, spune Ovidiu Ionescu, românii devenind din ce în ce mai toleranți cu animale de pradă mari.  Râsul, înalt și zvelt cu ochii pătrunzători și luminoși îi amintesc de animalele pe care le iubește, Ovidiu Ionescu la universitate a început studiul lor în urmă cu două decenii. Locuiește în Brașov, un oraș de mărime medie aproximativ la 200 de km nord de București, capitala aglomerată a României. El împarte casa lui cu doi lupi pursânge pe care i-a crescut de pui.

  Haitele de lupi din Carpați de obicei nu viețuiesc în mai mult de șapte animale pe o suprafață între 125 și 250 km pătrați, o suprafață mult mai mică decât a verilor lor din jumătatea de vest a Statelor Unite care poate fi de cca. 1300 km pătrați. Hrana lupului românesc este constituită în principal din: mistreț, cerb, căprior și rozătoare, ocazional atac și animale domestice, mai ales oi care reprezintă sursa de existenta a ciobanilor. Creșterea animalelor la scară mică rămâne principala sursă de venit pentru multe familii din zona muntoasă. În actuala situație economică unde venitul mediu nu este mai mare de $150 pe lună chiar și un animal pierdut reprezintă un motiv de îngrijorare. Acest fapt pune lupul în vizorul conflictului în special în cazul în care lupii dezvoltă un gust pentru carne de oaie. "Chiar acum avem, probabil, prea mulți lupi," spune Ovidiu Ionescu , " și nici nu avem o politică clară cu privire la modul de a gestiona problema haitelor de lupi. …Numărul ideal al lupilor să fie probabil undeva în jur de 2500."


  Potrivit lui Ovidiu Ionescu, lupii sunt în pericol nu numai din cauza conflictului lor vechi cu oamenii, ei lupta pentru teritoriu, pentru resursele habitatului "Toate teritoriile corespunzătoare habitatului sunt ocupate în prezent, haitele stabilite luptă împotriva nou-veniților în special atunci când hrana este limitata", spune Ovidiu Ionescu. "Am pierdut poate 30 la sută din populația de lupi în fiecare an din cauza acestui conflict și din vânătoare." "

  Lupii sunt protejați în România prin lege din anul 1996 dar 300 de exemplare sunt împușcate în fiecare an în timpul sezonului de vânătoare, braconajul reprezintă un număr semnificativ de animale omorâte. Guvernul are în vedere mai multe opțiuni de politică pentru a gestiona populația lupilor în perioada următoare. Acestea includ un sistem de zonare care desemnează zonele în care lupii sunt protejați și zonele în care aceștia pot fi vânați, un concept împrumutat din America de Nord. Constatarea numărului optim de lupi într-un anumit ecosistem se poate manipula, luând în considerare capacitatea de susținere a teritoriilor și presiunile socio-economice din așezările umane precum și extinderea numărului de parcuri și zonele protejate.

  "Nici una dintre aceste opțiuni nu este optimă în mintea mea, în cazul în care nu funcționează împreună", spune Ovidiu Ionescu. "Trebuie să selectăm haitele de lupi care de obicei atacă și se hrănesc cu animale domestice în scopul de a proteja restul haitelor, trebuie să excludem ideea că extinderea parcurilor și a zonelor protejate pot ajuta la protejarea lupilor, avem nevoie de o serie de orientări cu privire la ce pot face oamenii pe proprietățile private. "

  În prezent guvernul dezbate dacă sa lase sau nu proprietarii de terenuri să omoare orice lup care reprezintă un pericol "Acest lucru ar putea fi foarte rău pentru anumite populații de lupi care trăiesc în imediata apropiere a localităților", spune Ovidiu Ionescu.

  Ca pretutindeni în lume, pierderea habitatului este acum principalul dușman al faunei sălbatice românești. În pofida noii legislații privind conservarea habitatului, Munții Carpați sunt asaltați de turismul în creștere, exploatări forestiere și construcția de drumuri și case de vară. Creștere populației în ultimul deceniu de asemenea contribuie la constrângerea habitatului, 5 milioane de oameni trăiesc și muncesc în zona Munților Carpați, acest număr fiind în creștere în fiecare an. Din ce în ce mai des, lupii din România vin în contact cu zonele urbane "Acesta este motivul pentru care unii ecologiști doresc sa existe mai multe zone protejate", spune O. Ionescu. A brăzda Carpații cu zone și parcuri va fi foarte puțin probabil să se întâmple, având în vedere erupțiile urbanistice din ultimii ani. Trucul este acum de a gestiona lupii în afara zonelor protejate și care ține de cooperarea comunităților locale.

  Din fericire pentru cei care doresc să protejeze lupii, românii își schimbă percepția față de animalele de pradă mari. Lupii, în special, sunt considerați ca un punct de atracție pentru ecoturism, aflat în plină dezvoltare. Ecoturismul începe să dea roade, și are potențialul de a fi un factor major în dezvoltarea economică locală.

  Christoph Promberger este optimist în privința viitorului lupilor. Acum execută o operațiune a ecoturismului în România, el își amintește când s-a mutat prima data în România la începutul anilor 1990, ca aducere în discuție a luptei împotriva lupilor era un lucru banal. "Mulți oameni simțeau că trăiesc în Evul Mediu pentru că erau înconjurați de o populație mare de lupi ", spune el. "Ei au crezut că eliminarea lupilor trebuie făcută în scopul de a adera la vest. Acum, acest lucru sa schimbat dramatic. Oamenii vad acum lupii și urșii ca un patrimoniu natural valoros pe care țările vest-europene l-au pierdut."

  Don Hinrichsen membru al Națiunilor Unite și consultant general pentru mediu a venit în România pentru acest motiv.

  Kazahstan este zona cu populația cea mai mare de lupii din lume?

  Kazahstan - cu o populate sporadică cu un relief de semideșert de peste 2.5 milione km pătrați are probabil o populație mai mare de lupi decât orice altă națiune din lume, cu 90.000 de exemplare față de aproximativ 60.000 în Canada care are o suprafață de trei ori și jumătate mai mare.

  În perioada sovietică aproximativ 1.000 de vânători profesioniști au omorât mii de lupi anual pentru recompense date de guvern. Pana în 1988, înainte ca economia sovietică sa se prăbușească, vânătorii ucideau 16.000 de lupi anual, dar de atunci vânătoarea de lupi nu a fost profitabilă în Kazahstan, doar aproximativ 2.000 de lupi sunt uciși anual pentru o recompensa de $40, motiv pentru care numărul de animale a crescut brusc. În același timp, braconieri au redus numărul de animale considerate prada pentru lupul din Kazahstan cum ar fii antilopa Saiga, de la 1,5 milioane la 150 de mii, motivul decimării este vânzarea coarnelor chinezilor care le folosesc în medicina tradițională.

  Numărul mare de antilope Saiga era reprezentat de numărul mare de lupi în Kazahstan. Acum, după declinul antilopelor, spune Gaziz Dusenbayev, un fermier de 27 de ani, "În fiecare iarnă, lupii coboară de pe dealuri și atacă vitele noastre, în acest an am pierdut trei oi din cauza lupilor. Acestea valorau 200 de dolari și pentru mine reprezinta o mulțime de bani." În primăvară, se retrag înapoi pe dealurile Amangeldy ușor împădurite pentru a reproduce și se hrănesc cu mamifere mici.

  Cazacii care admiră lupii pentru curajul și viclenia lor, nu le poartă pică. Într-o zonă în care atacurile lupilor au fost raportate, toată lumea sa îngrozit la sugestia că lupul ar trebui eradicat așa cum a fost în Statele Unite și Europa de Vest. "Nu sunt prea multe exemplare, aceștia sunt toți", a spus Galina Yakovna, care a privit neputincios cum o pereche de lupi a omorât recent câinele ei preferat din curtea ei. "Dar ei fac parte din natură." - Christopher Pala
 • Parteneri

  Satisfacție Garantată
  Exportator direct din SUA pentru România al companiilor partenere

  Free Support & Help | Professional Services | Cheap vBulletin, XenForo & IP.Board Styles

  Shopping USA - la un click distanță
  Ca sa vezi cel mai departe


  - Schimb de Linkuri -

 • Meteo